Σωστός σχεδιασμός αποκατάστασης από καταστροφή

Η βιομηχανία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποκατάστασης καταστροφών έχει γνωρίσει πολλές αλλαγές με την πάροδο των ετών, αλλά με αυτές τις αλλαγές έχει επίσης αυξηθεί το κόστος και η πολυπλοκότητα στα περισσότερα περιβάλλοντα BDR (Backup & Disaster Recovery). Αν αναρωτιέστε γιατί η αποκατάσταση καταστροφών είναι τόσο δαπανηρή και περίπλοκη, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι από μας… προσευχόμαστε όσα έχουμε στη διάθεσή μας να λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάθε σύγχρονη εταιρεία εξαρτάται από τα δεδομένα και το λειτουργικό “uptime” για την επιβίωσή της. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Εξαιτίας αυτού το τμήμα πληροφορικής είναι επιφορτισμένο με την εξεύρεση κατάλληλης λύσης, που να είναι οικονομικά αποδοτική και να λειτουργεί κάθε φορά εγγυημένα. Και κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη δουλειά.

Προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή δεδομένων το 2018, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα κατάλληλο σχέδιο αποκατάστασης από καταστροφή. Αλλά η προστασία μεγάλων συνόλων δεδομένων σε ένα μεικτό περιβάλλον δεν είναι κάτι το απλό, αλλά ούτε και προσιτό με τις παραδοσιακές λύσεις “DR” (Disaster Recovery). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις σκέφτονται ότι η ύπαρξη ενός διακόπτη προστασίας που λειτουργεί σα δικλείδα ασφαλείας δεν είναι εφικτή. Ας αναλύσουμε τις προκλήσεις της διασφάλισης δεδομένων και επιχειρησιακού χρόνου λειτουργίας, εξετάζοντας τρεις βασικές παραμέτρους για τον κατάλληλο προγραμματισμό αποκατάστασης από καταστροφή:

1. Συμβατότητα

Ένα κατάλληλο σχέδιο αποκατάστασης από καταστροφή περιλαμβάνει μια ευέλικτη λύση που είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας. Μπορεί να προστατεύσει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και συσκευή; Σας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας σε οποιοδήποτε σύννεφο; Μπορεί να αναπτυχθεί ως φυσική ή εικονική; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέλετε να ρωτήσετε για να σχεδιάσετε σωστά τη στρατηγική “αποκατάστασης από καταστροφή”. Η διασφάλιση ότι θα εντοπίσετε μια λύση συμβατή με το περιβάλλον σας αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο.

2. Πολυπλοκότητα

Η απλότητα είναι το κλειδί. Το λεγόμενο “push-button failover” θα πρέπει να σημαίνει ακριβώς το παρακάτω:  ότι ο σχεδιασμός αποκατάστασης από καταστροφή θα σας επιτρέψει να μεταβείτε σε μια δεύτερη τοποθεσία/ ιστοσελίδα μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα (όχι ώρες ή ημέρες). Δεν χρειάζονται πρόσθετοι πόροι πληροφορικής! Όταν εξετάζουμε την πολυπλοκότητα μιας λύσης, η ενσωματωμένη ενορχήστρωση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης των παρόχων λύσεων DR. Ο σωστός προγραμματισμός αποκατάστασης καταστροφής περιλαμβάνει το λεγόμενο “failback” και είναι σημαντικό να κατανοήσετε με ακρίβεια πως η λύση αποκατάστασης σχεδιάζει να κάνει “failover” τις εφαρμογές σας και, στη συνέχεια να πραγματοποιήσει “failback”, πέρα βεβαίως από το πόσο έλεγχο σας παρέχετε ή ευχέρεια παραμετροποίησης στο σύνολο της διαδικασίας ενορχήστρωσης.

3. Κόστος

Ψάξτε για μια λύση που να είναι πραγματικά “as-a-service”, δηλαδή χωρίς πρόσθετες χρεώσεις ή τέλη επαγγελματικών υπηρεσιών. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει πρόσθετη δευτερεύουσα ιστοσελίδα χωρίς πρόσθετο κόστος υλικού. Ο σχεδιασμός της στρατηγικής αποκατάστασης από καταστροφή με έναν πάροχο που μπορεί να σας προσφέρει μια οικονομική μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία σημαίνει ότι σε αυτή περιλαμβάνονται τα πάντα – υποστήριξη, συντήρηση, απεριόριστες δοκιμές και αναβαθμίσεις υλικού για να αναφέρουμε μερικές. Μια τέτοιου είδους λύση προσφέρει τα οφέλη μίας μοναδικής μηνιαίας συνδρομής χωρίς περιττά πρόσθετα τέλη ή χρεώσεις.

Ο σχεδιασμός αποκατάστασης από καταστροφή δεν χρειάζεται να σας πονοκεφαλιάζει ή να σας ζαλίζει. Λάβετε υπόψη τις παραπάνω σκέψεις καθώς προχωράτε με τη στρατηγική και την εφαρμογή της. Στην Infrascale, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνο διακοπής των υπηρεσιών σας ή της λειτουργίας της επιχείρησης σας και σε τιμή που θα κάνει τον CFO της εταιρείας σας να χαμογελά.
Τώρα, δίνεται η δυνατότητα στο τμήμα IT να σταματήσει να αγοράζει και να διαχειρίζεται διαφορετικό υλικό και λογισμικό για την επίλυση των αναγκών DR της επιχείρησης σας. Ένα administrative dashboard που είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή συσκευή, καθιστά εύκολη την ανάκτηση κρίσιμων εφαρμογών και συστημάτων με την απλότητα του πατήματος ενός πλήκτρου.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.