Προσέξτε που φορτίζετε το iPhone σας. Μπορεί να σας… κλέβουν δεδομένα!

Ορισμένα μάλιστα, ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χρησιμοποιήσει εξωτερικό φορτιστή για να επαναφορτίσουν την συσκευή τους. Και εδώ είναι το σημείο που επισημαίνουμε στο συγκεκριμένο άρθρο μας.
Ερευνητές ισχυρίζονται ότι έκαμψαν τις δικλείδες ασφάλειας για όλες τις συσκευές iOS της Apple, χρησιμοποιώντας ένα “κακόβουλο” φορτιστή!

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα απλή συσκευή, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα που έχετε στο iPhone σας, μέσα σε ένα λεπτό από τη σύνδεση. Μάλιστα, για να ολοκληρώσει την κακόβουλη εργασία του, δεν είναι απαραίτητο το iPhone να είναι “Jailbroken”, δηλαδή να το έχετε κάνει “jailbreak”, ούτε απαιτεί “είσοδο” από το χρήστη του τηλεφώνου.

Το παραπάνω αποτελεί μία μικρή περίληψη, ενός keynote που θα παραθέσει η ομάδα ερευνητών από το Georgia Institute of Technology, στο γνωστό συνέδριο για θέματα ασφαλείας, Black Hat USA.

Ο σχετικός τρόπος επίθεσης ονομάζεται “Mactans” και καταφέρνει να πλήξει ακόμα και τις συσκευές που είναι πλήρως ενημερωμένες με την τελευταία έκδοση του iOS. Χάρη στην συγκεκριμένη επίθεση, ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να πλήξει και να μολύνει το κινητό τηλέφωνο με το λογισμικό της αρεσκείας του, και μάλιστα να μην γίνει αντιληπτός αφού η επίθεση μπορεί και “κρύβει” κάποιες εφαρμογές της Apple, χρησιμοποιώντας πολύπλοκες τεχνικές.

Οι ερευνητές, από το Georgia Institute of Technology, λένε ότι κατασκεύασαν τον κακόβουλο φορτιστή τους σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, χρησιμοποιώντας έναν μεγέθους πιστωτικής κάρτας Beagleboard υπολογιστή!

Την επόμενη φορά που θα δείτε ελεύθερους σταθμούς φόρτισης σε αεροδρόμια, σε εμπορικά κέντρα ή σε άλλους δημόσιους χώρους, ξανασκεφτείτε το πριν τους χρησιμοποιήσετε για να φορτίσετε το κινητό σας. Αν και το παραπάνω, είναι ένα ακραίο σενάριο, υπάρχουν τρόποι για να σας ξεγελάσουν επιτήδειοι. Καλύτερα να έχετε πάρει τα μέτρα σας.

Διαβάστε εδώ, το πρωτότυπο άρθρο.