Ποιες είναι οι χώρες που “spam-άρουν” περισσότερο; Ορίστε η Α Εθνική από τα SophosLabs!
Μάλιστα, στην συγκεκριμένη λίστα, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, ο υποβιβασμός είναι λόγος χαράς (θέσεις 13 έως 24), και όχι η πρόκριση στην… Super Legue (θέσεις 1 έως 12) από την Football League όπως ονομάζουμε την 2η κατηγορία στην χώρα μας.
Σύμφωνα λοιπόν με την λίστα των SophosLabs σχετικά με τις χώρες που αποστέλλουν το περισσότερο spam, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Η.Π.Α, που διατηρούν την πρώτη θέση σε σχέση με τις μετρήσεις του προηγούμενου τριμήνου.
Την δεύτερη θέση, καταλαμβάνει η Λευκορωσία, που ανέβηκε στην 2η θέση από την 4η που βρισκόταν πριν από τρεις μήνες, ενώ την 3η θέση καταλαμβάνει η Κίνα και την 4η η Ουκρανία, που δεν βρισκόταν στην “Βρώμικη Ντουζίνα” πριν από μερικούς μήνες, και αποτελεί έκπληξη. Η παρουσία των χωρών της Κίνας ή της Ινδίας, δεν αποτελεί έκπληξη πάντως αφού σε κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα διψούν για πρόσβαση στο Internet και η ζήτηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Βεβαίως, με πληθυσμό 300 εκατομμυρίων και με το μεγαλύτερο ποσοστό με πρόσβαση στο Internet (το μεγαλύτερο του κόσμου), δεν περιμέναμε να μην έχουν καταλάβει την 1η θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Για να δούμε τι συμβαίνει, όταν τα αποτελέσματα της λίστας έρθουν σε αναλογία με την πληθυσμό κάθε χώραw, θα αλλάξει η κατάταξη; Όπως μπορείτε να δείτε, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αφού χώρες φεύγουν από την λίστα, ενώ άλλες, που… πετούσαν κάτω από τα ραντάρ, εισέρχονται στην 1η δωδεκάδα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η νομοταγής Σιγκαπούρη, ξαφνικά μετατράπηκε σε βάλτο του spam, κοχλάζοντας από κυβερνοεγκλήματα.
Να έχετε πάντα στο νου σας, ότι η “Βρώμικη Δωδεκάδα”, υποδηλώνει τον βαθμό που οι υπολογιστές μίας χώρας χρησιμοποιούνται για την αποστολή spam, και όχι που βρίσκεται στην πραγματικότητα η πηγή του spam και οι ίδιοι οι spammers. Βλέπετε, το spamming δεν πραγματοποιείται απευθείας αλλά με πλάγιους τρόπους στις μέρες μας. Το spam μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:
- Phishing emails. Τα συγκεκριμένα email θέλουν να σας ξεγελάσουν να παραδώσετε κωδικούς ασφαλείας. Σας αποστέλουν μία αντιγραφή ενός πραγματικού site, π.χ της τράπεζας σας ή μίας εταιρείας email και σας ζητούν να εισέλθετε για διάφορους λόγους στον λογαριασμό σας ενώ στην πραγματικότητα υποκλέπτουν τα στοιχεία σας.
- Malware links. Σας παρακινούν μέσω email ή αν επισκεφτείτε μία κακόβουλη σελίδα στο Internet να πατήσετε επί της ουσίας σε διευθύνσεις/ links που έχουν στόχο να σας οδηγήσουν σε κακόβουλα sites, τα οποία θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν malware στον υπολογιστή σας. These urge you to click links that put you directly in harm’s way by taking your browser to hacked websites.
- Malware emails. Σας αποστέλλουν ψεύτικους λογαριασμούς ή invoices ή εφαρμογές και εικόνες μολυσμένες μέσω email για να τα ανοίξετε και να μολύνετε κατά λάθος τον υπολογιστή σας.
- Identity theft. Ενδέχεται να λάβετε κάποιο email, που σας ζητάει να απαντήσετε δίνοντας στοιχεία της πραγματικής ταυτότητας, όπως το ονοματεπώνυμο σας και άλλα στοιχεία (διεύθυνση κ.λ.π) σε αντάλλαγμα κάποια δουλειά.
- Investment scams. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, προσπαθούν να σας ξεγελάσουν για να επενδύσετε κάπου, αν και ο στόχος είναι να σας κλέψουν χρήματα.
- Advance fee fraud. Σας υπόσχονται πλούτη ή ρομάντζο, ωστόσο ο στόχος τους είναι τα λεφτά σας χωρίς κάποιο αντάλλαγμα στην πραγματικότητα. Στην αρχή σας ζητούν ένα μικρό ποσό, και αργότερα ολοένα και μεγαλύτερα. Φυσικά, πριν γίνει οτιδήποτε, θα πρέπει να τους δώσετε κάποιο ποσό πρώτα.
Αν οι κακοποιοί πίσω από τα παραπάνω κυβερνοεγκλήματα χρησιμοποιούσαν μόνο τους δικούς τους υπολογιστές, δεν θα ήταν σε θέση να αποστείλουν τόσες μεγάλες ποσότητες spam. Αφήστε που με αυτό τον τρόπο θα οδηγούσαν σχετικά γρήγορα τις αρχές στο ψηφιακό… κατώφλι τους για να τους συλλάβουν. Ανταυτού, οι κυβερνοεγκληματίες βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε υπολογιστές bots, αλλιώς γνωστούς και ως ζόμπι. Επί της ουσίας, πρόκειται για υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών που έχουν μολυνθεί από κάποιο είδος malware, που επικοινωνεί με την “βάση” του, για να λάβει οδηγίες για το τι να κάνει στην συνέχεια. Αυτές οι οδηγίες μπορεί να είναι κάπως έτσι: εδώ υπάρχει ένα email, και αυτή η λίστα περιλαμβάνει χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στείλε ένα email σε καθέναν. Οπότε αν η χώρα που κατοικείτε βρίσκεται στην 1η λίστα, δηλαδή στην “Βρώμικη Ντουζίνα”, τότε αναμφισβήτητα διαθέτει πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο ποσοστό υπολογιστών χωρίς προστασία, που έχουν μολυνθεί με malware και συμπεριφέρονται σαν ζόμπι. Οπότε προσοχή στα email που λαμβάνετε και πάρτε τα μέτρα σας, εγκαθιστώντας στον υπολογιστή σας ένα κατάλληλο και επώνυμο antivirus/ antimalware πρόγραμμα ή ακόμα και ένα firewall και ελέγχετε τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση τον υπολογιστή σας. Με το να προστατέψετε τον εαυτό σας, προστατεύετε κατά αυτόν τον τρόπο και τους άλλους.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.