Θα λέγατε το password για το Wi-Fi σας στην Google; Μάλλον το έχετε κάνει ήδη…
Με την σειρά τους, όλες αυτές οι πληροφορίες φαίνεται πως είναι ευάλωτες σε αιτήσεις της κυβέρνησης, οποιασδήποτε κυβέρνησης ή εισαγγελικής αρχής, που μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για τα δεδομένα σας. Αν έχετε κάποιο κινητό για παράδειγμα με λειτουργικό σύστημα Android, τότε στις “Ρυθμίσεις” του συστήματος, θα μπορείτε να εντοπίσετε την επιλογή “Backup & Reset”. Στο παρακάτω screenshot μπορείτε να δείτε πως μοιάζει η σχετική “επιλογή”, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως μπορείτε να δείτε είναι απενεργοποιημένη.
Οι περισσότεροι χρήστες πάντως, έχουν την συγκεκριμένη επιλογή ενεργοποιημένη, επειδή όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερα βολική. Η ιδέα, πίσω από το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, είναι ότι στην περίπτωση που χάσετε την συσκευή σας ή σας την κλέψουν ή πολύ απλά αν καταστεί μη λειτουργική από κάποια πτώση, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επαναφέρετε όλα τα δεδομένα σας, πολύ εύκολα σε μία νέα συσκευή. Σε ποια δεδομένα αναφερόμαστε; Από τις επαφές σας, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα σας έως στις εφαρμογές που έχετε κατεβάσει αλλά και τα επίπεδα που έχετε φτάσει για παράδειγμα στο παιχνίδι Angry Birds! Όπως καταλάβατε, αφορά στα πάντα. Έτσι, η Google διατηρεί στους διακομιστές της μία σειρά από πληροφορίες και δεδομένα δικά σας, για να επαναφέρετε το κινητό σας τηλέφωνο στην αρχική του κατάσταση χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αν σκεφτείτε να την απενεργοποιήσετε, τότε θα δείτε το παρακάτω μήνυμα:
Οπότε πόσο μεγάλο ρίσκο είναι να πάρετε μία τέτοια απόφαση; Δεν είναι και ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη, και δεν έχει σχέση με αυτό που συνέβη πρόσφατα με την εφαρμογή του Tumblr για τις συσκευές iOS. Στην περίπτωση της εφαρμογής Tumblr, οι υπεύθυνοι ασφάλειας της εταιρείας δεν φρόντισαν να ασφαλίσουν – π.χ να κρυπτογραφήσουν – την μετάδοση δεδομένων όπως του password σας και άλλων προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών με αποτέλεσμα, κάποιος να μπορούσε εύκολα από το… καφενείο της γειτονιάς σας, να σας υποκλέψει το password ή άλλα προσωπικά σας δεδομένα σχετικά εύκολα. Βεβαίως τώρα έχουν επιδιορθώσει το πρόβλημα, ωστόσο καταλάβατε περίπου τι εννοούμε. Στην περίπτωση του Android, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα δεδομένα σας, έχουν κρυπτογραφηθεί κατά την μεταφορά τους στους διακομιστές (servers) της Google, ενώ και το αντίγραφο ασφαλείας που κρατάει η Google είναι πιθανότατα κρυπτογραφημένο. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να αισθάνεστε ασφαλής. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα σας είναι απρόσιτα από κάποιον άλλον εκτός από εσάς. Όπως είπαμε, τα δεδομένα σας έπρεπε να είναι κατά τέτοιο τρόπο “τακτοποιημένα”, ώστε εφόσον το ζητήσετε να είναι πάντα διαθέσιμα στην νέα σας συσκευή (ακόμα και ο κωδικός για το WiFi σας αποθηκεύεται και μπορεί να ανακτηθεί) χωρίς να μπείτε στον κόπο να κάνετε εγκατάσταση από την αρχή τα πάντα στην συσκευή σας. Και αυτή την ευκολία είναι που τελικώς οι χρήστες είναι σε θέση να ανταλλάξουν έναντι της ασφάλειας των δεδομένων τους.
Ας υποθέσουμε τώρα, ότι για παράδειγμα η Εφορία, η Αστυνομία ή κάποια άλλη κυβερνητική οργάνωση ζητήσει (πιθανόν να απαιτείται ένταλμα ή εισαγγελική εντολή) τα δεδομένα σας από την Google – μπορεί να αφορά το password στο ιδιωτικό σας ασύρματο δίκτυο στο σπίτι. Πως το βλέπετε, θα ήταν κακό κάτι τέτοιο; Πιθανότατα ναι, πολύ, τόσο για εσάς όσο και για τους υπόλοιπους. Ηθελημένα ή μη, θα έχετε δώσει πρόσβαση στα προσωπικά δίκτυα, και επομένως στα δεδομένα, όλων των φίλων σας που έχετε αποθηκεύσει στο κινητό σας τηλέφωνο. Βλέπετε, δεν είναι μόνο μία προσωπική σας υπόθεση αυτό.
Η μοναδική λύση, είναι να κρυπτογραφείτε τα πάντα, ώστε τα δεδομένα σας να είναι μόνο για τα δικά σας μάτια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να κάνετε κάτι τέτοιο χωρίς την χρήση κάποιου κωδικού πρόσβασης, και έτσι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ξεχάσετε το password σας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα ή τα αρχεία σας. Αυτό είναι το δίλλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Θα προτιμούσατε να έχετε οι ίδιοι την ευθύνη για το κλειδί των προσωπικών σας δεδομένων – και των φίλων σας για παράδειγμα – ή αν θέλετε το ψηφιακό ισοδύναμο για το κλειδί του αυτοκινήτου σας για παράδειγμα ή προτιμάτε να έχετε “ανοιχτή” μία κερκόπορτα για τα δεδομένα σας ή και άλλων ανθρώπων για χάρη της ευκολίας;
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.