Ποιες χώρες spam-άρουν περισσότερο το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς; Αυτή είναι η κορυφαία δωδεκάδα!
H Spampionship είναι όπως έχουμε ξαναπεί η… Ά Εθνική στο ποδόσφαιρο και η συγκεκριμένη λίστα σε αντίθεση με τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου περιλαμβάνει τις χειρότερες… εθνικές ομάδες από άποψη spamming. Μάλιστα, ο υποβιβασμός από τις πρώτες 12 θέσεις στην 13η για παράδειγμα και ως στην 24η θέση είναι ότι καλύτερο, αφού σημαίνει ότι κάποιες χώρες ξέφυγαν από την “Βρώμικη Ντουζίνα” και δεν “spam-άρουν” πια με τον ρυθμό που το έκαναν στο παρελθόν. Έτσι, θα λέγαμε ότι είναι δυστυχία η πρόκριση στην… Super League όπως ονομάζουμε την Ά Εθνική (θέσεις 1 έως 12) στο ποδόσφαιρο στην χώρα μας, και ευτυχία ο υποβιβασμός στην… Football League, όπως ονομάζουμε την ΄Β Εθνική (θέσεις 13 έως 24).
Πριν αναφερθούμε στις αριθμούς, αξίζει να σημειώσουμε ότι αν η χώρα σας βρίσκεται μέσα στην 1η δωδεκάδα, τότε δεν λέμε ότι είστε οι… spammers (αυτοί δηλαδή που είναι υπεύθυνοι για τα spam emails), αλλά ότι είστε αυτοί που στέλνετε spam, πολλές φορές χωρίς καν να το γνωρίζετε, επειδή ο υπολογιστής σας έχει συμβιβαστεί και είναι μέρος για παράδειγμα ενός botnet.
Spammers εναντίον spam senders
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των spammers και των spam senders, επειδή πολύ απλά οι spammers δεν στέλνουν πια μαζικά spam emails. Εδώ και μία δεκαετία έτσι συμβαίνει, γιατί αν για παράδειγμα αποστείλεις μαζικά 10 εκατομμύρια emails όσο ταχύτερα μπορείς από τον ίδιο server ή ακόμα και από το ίδιο κέντρο δεδομένων τότε είσαι ένας εύκολος στόχος. Τα data centers με καλή φήμη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας “μπλοκάρουν” αν “ξεφύγουν” 1 εκατομμύριο emails ενώ και η πλειονότητα των παραληπτών σας είναι το πιο πιθανό να κάνουν το ίδιο και να πουν “Όχι πια”. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο αποκλειστήκατε από το να αποστείλετε τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια email για την καμπάνια σας, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε τους ίδιους servers για μέρες, εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και για πάντα.
Πως αποστέλλεται το spam
Εδώ θα αναφερθούν οι λέξεις botnet ή robot network. Πρόκειται για ένα σύνολο συνεργαζόμενων υπολογιστών ζόμπι – σε σπίτια, γραφεία, σε καταστήματα καφέ, σε εμπορικά κέντρα, που επικοινωνούν ή αν θέλετε καταφεύγουν – επειδή έχουν συμβιβαστεί με κάποιο είδος ιού – τακτικά σε κάποιους διακομιστές για οδηγίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο εγκληματιών.
Οι απατεώνες μπορούν να στείλουν σε κάθε bot στο δίκτυο μια λίστα με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και στη συνέχεια την εντολή ώστε ολόκληρο το botnet να ξεκινήσει μια γιγαντιαία καμπάνια spam. Ένα botnet μπορεί να αποτελείται από εκατοντάδες ή έως και δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών!
Χρησιμοποιώντας bots, 10 εκατομμύρια spam emails μπορούν να αποσταλούν, ας πούμε, σε 10 χιλιάδες παρτίδες των 1000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν χρόνο , παρουσιάζοντας επίσης ένα πολύ λιγότερο προφανές μοτίβο σε εκείνους που μάχονται το spam όπως είναι διάφορες υπηρεσίες προστασίας και ασφάλειας (τρώει μάλιστα και bandwidth από τους 10 χιλιάδες χρήστες με τους μολυσμένους υπολογιστές) .
Γιατί το spam είναι σπουδαίο
Στην πλειοψηφία τους, τα bots, δηλαδή οι συμβιβασμένοι υπολογιστές ανήκουν σε ανυποψίαστους χρήστες που δεν γνωρίζουν ότι λαμβάνουν μέρος σε ένα έγκλημα. Οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας δεν συνειδητοποιούν καν ότι το κάνουν. Οι λίστα με την Spampionship δεν βγαίνει στην δημοσιότητα για να κατηγορηθούν χώρες ή ο οποιοσδήποτε, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, που μένει σε αυτές τις χώρες να ελέγξει για ιούς τον υπολογιστή του, να ενημερωθεί για την ασφάλεια και για τους τρόπους που μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Επίσης τα SophosLabs που είναι υπεύθυνα για την λίστα, δεν κουνούν το δάχτυλο σε κανένα που έκανε κάποια στιγμή κάποιο λάθος και μολύνθηκε από malware. Το θέμα είναι να γνωρίζει αυτός ο κάποιος τις συνέπειες του να μην λαμβάνει μέτρα. Όσοι αποφεύγετε, αναβάλετε ή απλώς αρνείστε να κάνετε κάτι για το spambot malware του υπολογιστή σας, τότε βοηθάτε τους εγκληματίες να κάνουν λεφτά στην πλάτη σας και στην πλάτη άλλων ανυποψίαστων χρηστών.
Αν δεν κάνετε κάτι για να αντιμετωπίσετε το spam malware στον υπολογιστή σας, τότε δεν είστε μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος
Οι πίνακες της Spampionship
Όπως είναι φανερό, οι χώρες που βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις είναι αμετακίνητες από την “Βρώμικη Ντουζίνα” εδώ και ένα χρόνο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ως συνήθως στην 1η θέση και ενώ μερικοί θα περιμένατε να δείτε στην κορυφαία δωδεκάδα την Ινδία και την Κίνα που οι πληθυσμοί τους είναι δισεκατομμύρια, όμως κάνουν την έκπληξη και βρίσκονται, ευτυχώς για αυτές, εκτός.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη θέση Νούμερο Ένα για ακόμη μία φορά, αποστέλλοντας τρεις φορές περισσότερο spam από την Λευκορωσία που έρχεται στην 2η θέση.
Όπως και να έχει, οι ΗΠΑ έχουν πληθυσμό 30 φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Λευκορωσίας, και η πρόσβαση στο Internet είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη, οπότε είναι φυσικό να περιμένουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικανών να έχουν τους δικούς τους υπολογιστές και να χρησιμοποιούν το Internet περισσότερο.
Παρόλα αυτά, κάνοντας διάφορους υπολογισμούς – διαιρέσαμε τον συνολικό αριθμό spam με τον πληθυσμό, και στην συνέχεια την τιμή του spam ανά άτομο με το αντίστοιχο νούμερο για τις ΗΠΑ – καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι ένας υπολογιστής από την Λευκορωσία είναι έντεκα φορές πιο πιθανό να στέλνει spam από ότι αν βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις Μπαχάμες, που μπορεί να έχουν πολύ μικρό πληθυσμό σε σχέση με τις ΗΠΑ, και να βρίσκονται στην 8η θέση, ωστόσο ένας υπολογιστής από εκεί είναι δύο φορές πιθανότερο να στέλνει spam από ότι αν βρισκόταν στις ΗΠΑ. Οπότε οι μικρές χώρες, παρόλο που δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, δεν μένουν στο απυρόβλητο.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.