Νομοσχέδιο για Διακόπτη Θανάτου στα κινητά θέλει να περάσει Γερουσιαστής στην Καλιφόρνια για να αποτρέψει τις κλοπές
Ο γερουσιαστής Mark Leno ανακοίνωσε το προτεινόμενο νομοσχέδιo, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ένας από τους κορυφαίους καταλύτες για την εγκληματικότητα στους δρόμους πολλών πόλεων της Καλιφόρνια είναι οι κλοπές smartphones, και αυτά τα εγκλήματα γίνονται ολοένα και πιο βίαια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία για να σταματήσουμε τους κλέφτες κινητών τηλεφώνων. Είναι καιρός να δράσουμε ενάντια σε αυτή τη σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στις κοινότητες μας».
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών αναφέρει ότι οι κλοπές κινητών τηλεφώνων αποτελούν το 30-40% του συνόλου των ληστειών σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, και είναι ένα έγκλημα που κόστισε σε πολίτες των ΗΠΑ πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το έτος 2012 .
Στη πολιτεία της Καλιφόρνια, την πολιτεία δηλαδή του γερουσιαστή Leno, οι κλοπές κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη πιο διαδεδομένες, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των ληστειών σε δρόμους. Το Λος Άντζελες από μόνο του έχει δει αύξηση 12% στις κλοπές smartphone το τελευταίο έτος.
Εάν η νομοθεσία για το «διακόπτη θανάτου» περάσει, οι πάροχοι θα είναι σε θέση να στείλουν ένα μήνυμα από απόσταση σε οποιαδήποτε συσκευή που έχει αναφερθεί ότι έχει χαθεί ή κλαπεί. Αυτό το μήνυμα θα προκαλέσει καταστήσει την συσκευή μη λειτουργική (θα την κάνει «τούβλο» ή θα την «μπρικάρει» όπως λένε αρκετοί νέοι σήμερα, χρησιμοποιώντας μία έκφραση που προέρχεται από το «brick») και ουσιαστικά άχρηστη, οπότε και θα την καταστήσει μία πολύ λιγότερο ελκυστική επιλογή για τους επίδοξους κλέφτες.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερα τηλέφωνα δεν προσφέρουν καμία μορφή εξ’ αποστάσεως απενεργοποίησης και επομένως τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους κλέφτες που μπορούν να τα αρπάζουν και να τα πωλούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σχετικές υπηρεσίες όπως το Find My Phone της Apple, το My Xperia της Sony και άλλες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είτε αγνοεί την ύπαρξη τους ή δεν ξέρει πως να τις χρησιμοποιήσεις. Ίσως οι πάροχοι δώσουν την λύση στο ζήτημα.
Ένας κατασκευαστής που προσφέρει σχετική απενεργοποίηση είναι η Apple, αν και ο Gascón θα ήθελε να δει το χαρακτηριστικό να είναι εξ’ ορισμού προεπιλεγμένο και να λειτουργεί και να μην αποτελεί μια επιλογή για τον χρήστη: «Η Apple θα πρέπει να επαινεθεί για το δρόμο που άνοιξε και τις προσπάθειες που κάνει για την προστασία των πελατών της, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πω πόσο αποτελεσματική είναι η λύση που προσφέρει. Μέχρι να ενεργοποιηθεί το κλείδωμα εξ’ ορισμού, πολλοί ιδιοκτήτες iPhone δεν θα έχουν ενεργοποιημένη την λύση. Αυτό θέτει τους χρήστες iPhone σε κίνδυνο καθώς οι κλέφτες δεν μπορούν να διακρίνουν τις συσκευές που έχουν τη δυνατότητα ενεργοποιημένη και εκείνες που δεν την έχουν.»
Ο Gascón, μαζί με το Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman, ζήτησαν από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να προτείνουν μεθόδους περιορισμού της κλοπής των smartphones. Αφού παρουσίασε τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν προθεσμία έως στον Ιούνιο του 2014, ο Gascón είπε: «Εκτιμώ τις προσπάθειες που πολλοί κατασκευαστές κάνουν, αλλά η προθεσμία που έχει συμφωνηθεί πλησιάζει και οι περισσότεροι δεν έχουν προτείνει κάποια τεχνολογική λύση. Οι Καλιφορνέζοι συνεχίζουν να αποτελούν θύματα με ανησυχητικό ρυθμό, και αυτή η νομοθεσία θα αναγκάσει τη βιομηχανία να καταστήσει την ασφάλεια των πελατών τους προτεραιότητα.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα τον Ιανουάριο του 2014.
Οι φίλοι που διαθέτουν Android συσκευές, μπορούν πάντως να εγκαταστήσουν στο κινητό τους την δωρεάν Antivirus and Security app της Sophos η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Υποστηρίζει απομακρυσμένες εντολές για Σβήσιμο δεδομένων, Κλείδωμα, Συναγερμός, Εντοπισμό,
- Επαναφορά κωδικού πρόσβασης και Μήνυμα προς αυτόν που βρήκε το κινητό.
- Επιπλέον αναφέρει την τοποθεσία της συσκευής, πριν εξαντληθεί η μπαταρία ενώ ειδοποιεί τον κάτοχο του κινητού αν αντικαταστάθηκε η κάρτα SIM.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.