Η NSA χρηματοδοτεί μυστικά κβαντικό υπολογιστή που σπάει “κωδικούς”

Η δημοσίευση αναφέρει ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έγινε στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου του Μαίρυλαντ, αλλά δυστυχώς δεν αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα σε ποιο σημείο έχουν προχωρήσει οι σχετικές έρευνες για τον κβαντικό υπολογιστή.

Η κβαντική πληροφορική, σε πολύ γενικές γραμμές, αφορά στην δυνατότητα μεμονωμένων bits (qubits ονομάζονται στην συγκεκριμένη περίπτωση) να περιέχουν παράλληλα και ταυτόχρονα τις τιμές μηδέν και ένα, αυξάνοντας ραγδαία την υπολογιστική ισχύ. Οι σημαντικές εξελίξεις που θα φέρει η σχετική τεχνολογία στην κρυπτογράφηση, στην ιατρική και στην έρευνα έχει κάνει πολλές ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς να θέσουν αυτό τον σημαντικό στόχο. Η DARPA έχει αφιερώσει χρόνια στην χρηματοδότηση έρευνων για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών ενώ η Google έχει ήδη ξεκινήσει τις δικές της έρευνες με το δικό της “Quantum Artificial Intelligence Lab” από πέρυσι.

Αν και qubits έχουν αποθηκευτεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και ειδικά μηχανήματα έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την κβαντική τεχνολογία, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για πρακτικές εφαρμογές όπως είναι το «σπάσιμο» κωδικών. Πέρυσι για παράδειγμα, το The Economist απέκλεισε το ενδεχόμενο, η NSA (US National Security Agency) να έχει κατασκευάσει κάποιον κβαντικό υπολογιστή.

Το πρόγραμμα της NSA, μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος των μυστικών υπηρεσιών με την ονομασία “Black Budget” δεν έχει εξουσιοδοτήσει κάποιον να κατασκευάσει κβαντικό υπολογιστή. Σύμφωνα με το υπόμνημα, ζητά από ερευνητές να «διεξάγουν βασική έρευνα στην κβαντική φυσική και να κάνουν μελέτες πάνω στην αρχιτεκτονική / μηχανική για να καθοριστεί εάν και με ποιο τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί ένας κρυπτογραφικά χρήσιμος κβαντικός υπολογιστής”.

Έτσι, ενώ η επιχορήγηση ταιριάζει με τη γενική αποστολή της NSA -και οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν μια ημέρα να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τις σημερινές μεθόδους κρυπτογράφησης- είναι πολύ περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική, όπως ας πούμε η ικανότητα του οργανισμού να διασπείρει malware σε υπολογιστές από μίλια μακριά, όπως έχει επιβεβαιωθεί.

NSA Quantum

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.