Array. Γιατί έχει σημασία η αρχιτεκτονική προϊόντος
Τον προηγούμενο μήνα η Array εντάχθηκε στο πρόγραμμα Intel Network Builders, το οποίο εργάζεται για την επιτάχυνση της μετάβασης στο Software-Defined Networking (SDN) και στο Network Functions Virtualization (NFV). Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κειμένου, το οικοσύστημα περιλαμβάνει περισσότερους από 150 προμηθευτές/ μέλη καθώς και μία αυξανόμενη λίστα από οργανισμούς τελικών χρηστών.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Intel είναι ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο που αποδεικνύει την δέσμευση της Array στο NFV (ενδεχομένως θα θυμάστε ότι πέρυσι η Array εντάχθηκε στο OPNFV Project ως ασημένιο ιδρυτικό μέλος). Με αυτό τον τρόπο επιπλέον, δίνεται έμφαση στην δέσμευση της Array στην CPU-based αρχιτεκτονική –ενάντια στην εξάρτηση στα ASICs- η οποία και κάνει την διαφορά στα προϊόντα και συστήματα διάθεσης εφαρμογών (Application Delivery Controller) και ασφαλούς πρόσβασης (Secure Access Gateway) της εταιρείας, και επομένως ωφελεί τους συνεργάτες και τους πελάτες της.
Τα ASICs ήρθαν στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια, όταν οι επεξεργαστές γενικής χρήσης και τα λειτουργικά συστήματα εκείνης της εποχής δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν την απαιτούμενη απόδοση για την επεξεργασία των ολοένα αυξανόμενου φόρτου κίνησης στα δίκτυα. Όπως με κάθε σχεδιαστική επιλογή ωστόσο, υπάρχουν –και παραμένουν- αρκετά μειονεκτήματα σε μία προσέγγιση που βασίζεται σε ASICs. Τα ASICs έρχονται μαζί με υψηλότερα κόστη στην κατασκευή, που μεταφράζονται τυπικά σε μεγαλύτερο κόστος παραγωγής ενώ τα διάφορα σφάλματα και προβλήματα στο λογισμικό μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκα για να επιλυθούν. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυασμένοι έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο διάστημα στην αγορά για νέα χαρακτηριστικά, νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων στο λογισμικό.
Εντωμεταξύ, η Array ανέπτυξε το λειτουργικό σύστημα SpeedCore, μία επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική λογισμικού που επιτρέπει στα προϊόντα της Array, να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα και την εξέλιξη στους επεξεργαστές, και που εύκολα κλιμακώνεται για να καλύπτει τις ανάγκες των πολύπλοκων και των υψηλής απόδοσης δικτυακών περιβαλλόντων διάθεσης εφαρμογών.
Η τεχνολογία πολλαπλών πυρήνων SpeedCore δίνει την δυνατότητα στην Array να αξιοποιεί στο έπακρο τους επεξεργαστές γενικής χρήσης για να προσφέρει παρόμοια ή καλύτερη απόδοση από ότι οι ASIC-based αρχιτεκτονικές, με μεγαλύτερη ευελιξία και χαμηλότερο κόστος. Το CPU-based περιβάλλον SpeedCore επιτρέπει στην Array να εισαγάγει νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις τάχιστα και χωρίς να χρειάζονται οι πελάτες να “ξηλώσουν” και να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα προϊόντα τους ή χωρίς να χρειάζεται να θέσουν τα προϊόντα τους εκτός λειτουργίας για να αναβαθμίσουν το hardware. Αντ΄αυτού, οι πελάτες της Array μπορούν να προσθέτουν χαρακτηριστικά ή εξειδικευμένες παραμετροποιήσεις και προσαρμογές με μία απλή, χωρίς διακοπές, αναβάθμιση λογισμικού.
Οι πρώιμες επιλογές της Array στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής συμβάλουν επίσης σημαντικά στην μετάβαση στο NFV. Η αποδοτικότητα και η ευελιξία του SpeedCore και της CPU-based αρχιτεκτονικής θα επιτρέψει στα προϊόντα ADC και SSL VPN της Array να φιλοξενήσουν ευκολότερα το νέο μοντέλο NFV. Επιπλέον, τα προϊόντα ADC της Array έχουν υψηλή ορατότητα στις εφαρμογές επιτρέποντας τους να συλλέγουν πληροφορίες και δεδομένα σε επίπεδο εφαρμογής που μπορούν να αξιοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τα SDN-based switch packers, βελτιώνοντας επομένως την απόδοση και την ασφάλεια.
Τέλος, το I/O είναι ένα από τα κύρια σημεία συμφόρησης των επιδόσεων κατά την εικονικοποίηση των δικτυακών λειτουργιών. Η ικανότητα της Intel να υποστηρίζει SR-IOV σε πολλαπλές πλατφόρμες/ hypervisors αποτελεί τον βασικό παράγοντα διασφάλισης ότι οι εικονικοποιημένες λειτουργίες δικτύου της Array εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή απόδοση και throughput. Η πλατφόρμα εικονικοποίησης της Array (Array AVX Series) χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες NIC και SR-IOV της Intel για να προσφέρει την πρώτη στην βιομηχανία, εγγυημένη ανά instance, απόδοση, σε μία πλατφόρμα multi-tenant.
Όπως είναι κατανοητό, οι αποφάσεις που αφορούν στην αρχιτεκτονική, και πραγματοποιούνται εγκαίρως στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στην απόδοση, στην ευελιξία και στην αξιοπιστία. Η προνοητικότητα της Array στην επιλογή μίας Intel-based αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με το πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα SpeedCore της εταιρείας, προσφέρει στους χρήστες των προϊόντων ADC και SSL VPN της Array ένα πλούτο παροχών και πλεονεκτημάτων. Περισσότερα για τις αρχιτεκτονικές ASIC-based ενάντια στις CPU-based αρχιτεκτονικές μπορείτε να διαβάσετε στο έγγραφο για το SpeedCore της Array. Περισσότερα επίσης για το SpeedCore OS θα βρείτε εδώ.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.