Sophos. Τι είναι το… Internet of Things;
Η φράση “Internet of Things” (Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων) ή IoT για συντομία, εμφανίζεται παντού τον τελευταίο καιρό. Όμως τι είναι αυτό το πράγμα, το οποίο αποτελεί τελικά το IoT; Είναι μήπως κάποιο συγκεκριμένο είδος τεχνολογίας, όπως ένα χαμηλής κατανάλωσης chipset υπολογιστή; Κάποιο είδος ειδικού υπολογιστή, σαν αυτούς χωρίς οθόνη και πληκτρολόγιο; Μήπως είναι κάποια online μόδα, όπως το Snapchat;
Η απάντηση, για καλό ή για κακό, είναι όλα τα παραπάνω, και ακόμα περισσότερα. Μιλώντας με μία ας το πούμε χαλαρότητα, το IoT αναφέρεται σε μία ολόκληρη κατηγορία καθημερινών αντικειμένων – ή πραγμάτων αν θέλετε- που προσφέρονται στους χρήστες με δικτυακή συνδεσιμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε αυτά τα “πράγματα” απευθείας στο Internet, χωρίς να κάνετε σχεδόν το παραμικρό –όλα γίνονται αυτόματα- αφού δεν είναι απαραίτητο να τα συνδέσετε πρώτα σε κάποιον υπολογιστή που να είναι συνδεδεμένος στο Internet.
Πολύ συχνά, αυτά είναι πράγματα που:
- Δεν έχουν σχεδιαστεί ή κατασκευαστεί ειδικά για να αποτελούν μέρος του Internet
- Εκτελούν λειτουργίες που δεν απαιτούν απαραίτητα να υπάρχει Internet
- Είναι ευρέως γνωστές και χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση
- Λειτουργούσαν κανονικά και για χρόνια χωρίς να αποτελούν τμήμα του Internet
- Αλλά που πιθανότατα θα ήταν πιο χρήσιμες, και σίγουρα περισσότερο “ωραίες και cool”, αν βρίσκονταν online.
Μερικά παραδείγματα είναι οι τηλεοράσεις, ψυγεία, τα ρολόγια χειρός, οι λάμπες, οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και οι κάμερες.
Για πολλά χρόνια, είχατε την δυνατότητα να συνδέσετε συσκευές σαν αυτές στον υπολογιστή, για να ανεβάσετε για παράδειγμα μουσική, να κατεβάσετε φωτογραφίες ή να ορίσετε χρόνους εγγραφής για τα αγαπημένα σας προγράμματα. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που πολλές από αυτές μπορούν να συνδεθούν πια στο Internet σχεδόν από μόνες τους. Μερικά “μοδάτα” αντικείμενα που πρόσφατα προσχώρησαν στην κατηγορία IoT είναι οι βραστήρες, λαμπτήρες, οικιακοί θερμοστάτες κ.ά.
Αν και δεν χρειάζεστε πραγματικά τα φώτα στο σπίτι να βρίσκονται online, είναι πραγματικά ωραίο και “cool” να είστε σε θέση να καθορίζετε χρησιμοποιώντας μόνο μία απλή εφαρμογή από το κινητό σας τον φωτισμό και την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε ειδική καλωδίωση, που θα κόστιζε σε χρόνο και χρήμα.
Οπότε περιμένουμε να δούμε όλο και περισσότερες συσκευές IoT αυτού του τύπου, από πλυντήρια και ψυγεία, έως και μηχανισμούς για τις πόρτες του γκαράζ κ.ά.
Τέλος υπάρχουν αναρίθμητες εξειδικευμένες συσκευές που συμπεριλαμβάνονται πια στην κατηγορία “ IoT”: όπως αντλίες έκχυσης φαρμάκων, μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοκίνητα κ.ά.
Τα πλεονεκτήματα του IoT
+ Η σύνδεση και ο έλεγχος των οικιακών συσκευών θα γίνει απλούστερος και περισσότερο αποτελεσματικός. Αν κάνατε κάποτε μία ηλεκτρολογική εργασία σε έναν παλαιότερου τύπου αυτοκίνητο, τότε θα γνωρίζετε πόσο μπερδεμένη μπορεί να είναι μία καλωδίωση. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της πολυπλοκότητας προέρχεται από την ανάγκη να απλωθούν καλώδια εδώ και εκεί για να συνδεθεί η μπαταρία με κάθε λάμπα ή συσκευή μέσω ξεχωριστού διακόπτη ή περιστροφικού χειριστηρίου.
+ Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα πρότυπα δικτύωσης και συνδεσιμότητας, δεν θα απαιτείται κάποια ειδική μονάδα ελέγχου για κάθε συσκευή.
+ Εξειδικευμένες συσκευές όπως οι αντλίες χορήγησης φαρμάκων και οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι πολύ εύκολο να ενημερωθούν/ αναβαθμιστούν. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απλούστερο να συμβαδίζουν με μελλοντικές αλλαγές σε κανονισμούς, σε βέλτιστες πρακτικές, τιμολόγια κ.ά.
Τα μειονεκτήματα του IoT
– Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους κατασκευαστές αυτών των συσκευών για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλείς όταν μας καλούν να τις συνδέσουμε στο Internet. Από κάμερες παρακολούθησης μωρών με προεπιλεγμένους και γνωστούς κωδικούς πρόσβασης έως τις αντλίες χορήγησης φαρμάκων χωρίς καθόλου κωδικούς πρόσβασης δικτύου, η ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα από ότι φαίνεται στο IoT.
– Οι πρώτοι που θα αποκτήσουν τέτοιες συσκευές παίρνουν και ένα μεγάλο ρίσκο, τυφλωμένοι από το “cool της υπόθεσης” και θα πληρώσουν και περισσότερα, για να απολάυσουν λίγη περισσότερη ευκολία. Έτσι, θα οδηγηθούν στην αγορά συσκευών IoT όπως καμερών και θερμοστατών χωρίς να σκέφτονται τι είδους πληροφορίες μπορεί να διαρρεύσουν σχετικά με την ιδιωτική ζωή τους.
– Τα “πράγματα” του IoT αποτελούν συχνά πολύ μικρούς υπολογιστές που έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα το χαμηλό κόστος. Έχοντας αυτό κατά νου, παρακάμψεις και παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας δεν αποτελούν έκπληξη.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.