Θα χάσετε δεδομένα…

Θα χάσετε δεδομένα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.  Και οι συνέπειες της απώλειας δεδομένων θα μπορούσαν να ποικίλουν, από έναν άνευ σημασίας αντίκτυπο, μέχρι μία εξαιρετικά δαπανηρή παραβίαση, καθώς και οτιδήποτε ενδιάμεσο. Γιατί είμαστε τόσο σίγουροι στην Boldon James;

Οι άνθρωποι τεμπελιάζουν. Και αυτό περιλαμβάνει τους πάντες. Υπάρχουν τόσες πολλές προτεραιότητες στις πολυάσχολες ζωές μας που είναι αναπόφευκτο κάποια πράγματα να μας ξεφύγουν. Αν βρούμε μια πιο γρήγορη και ευκολότερη διαδρομή για να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα τότε αυτό είναι το μονοπάτι που πιθανόν να πάρουμε όταν βρισκόμαστε υπό πίεση. Ακολουθούμε τον πιο σύντομο δρόμο, κάνουμε παρακάμψεις (κάποιοι χαρακτηρίζουν κάτι τέτοιο «αποδοτικότητα» μάλιστα).

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μία πολιτική που υποτίθεται ότι μας καθοδηγεί στην διαχείριση εγγράφων και αρχείων με τα οποία δουλεύουμε με έναν τρόπο που να είναι σύμφωνος με την ευαισθησία των δεδομένων που εμπεριέχουν, αλλά παρόλα αυτά, επειδή η πολιτική απέχει αρκετά από τις καθημερινές εργασίες και συνήθειες μας, μέσα σε τρεις μέρες από την εκπαίδευση μας στην επεξεργασία δεδομένων και στην ταξινόμησή, θα έχουμε επιστρέψει στους παλιούς μας τρόπους.

Οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στον κίνδυνο. Είναι κάτι το φυσικό. Αν συμπεριφερόμαστε με ορισμένο τρόπο, κάνουμε κλικ σε συγκεκριμένους συνδέσμους, και ανοίγουμε μόνο συγκεκριμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν συμβαίνει τίποτα κακό, τότε λογικά είμαστε ασφαλείς, σωστά;

Πόσες φορές έχετε δει την παραπάνω εικόνα και έχει κάνει κλικ στο “Συνέχεια” (Continue); Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι σας; Απολυθήκατε από τη δουλειά σας; Μήπως εξερράγη ο φορητός υπολογιστής σας; Είναι στην ανθρώπινη φύση να μετρά και να αξιολογεί τον κίνδυνο με βάση τις προηγούμενες συνέπειες των πράξεων του.

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται τους άλλους ανθρώπους. Εκτός από τους στοιχειώδεις ελέγχους κατά τη στιγμή της πρόσληψης, οι εργοδότες συχνά δεν ελέγχουν την ακεραιότητα των εργαζομένων που εργάζονται στις επιχειρήσεις τους. Και γιατί όχι; Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ειλικρινείς έτσι δεν είναι; Και ενώ η κλοπή δεδομένων της εταιρείας από κάποιον υπάλληλο με στόχο το κέρδος δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, τι γίνεται στην περίπτωση του δυσαρεστημένου υπάλληλου που διαρρέει δεδομένα ή κλέβει ευαίσθητα δεδομένα για να προβάλλει πλεονεκτήματα στον επόμενο ρόλο τους, με τον ανταγωνιστή σας; Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην ασφάλεια των δεδομένων, και κατά πολύ μάλιστα, μπορεί να προέλθει από το εσωτερικό.

Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αναφορικά με τα δεδομένα που διαρρέουν εκτός της εταιρείας, φυσικά και σκεφτόμαστε την απειλή των εσωτερικών (εργαζομένων στην εταιρεία). Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα δεδομένα που διαρρέουν από τις οργανώσεις δεν γίνεται με κακόβουλο τρόπο. Στην πραγματικότητα, πάνω από τις μισές διαρροές δεδομένων δε συμβαίνουν λόγω ύπουλης και κακόβουλης συμπεριφοράς των εργαζομένων, αλλά επειδή οι άνθρωποι απλώς κάνουν λάθη. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστά ευκολότερο το να κάνουμε λάθη. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο εύκολο στείλετε ακούσια ένα έγγραφο ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λάθος άτομο;

Ποιος είναι λοιπόν ο πιο αδύναμος κρίκος σε ολόκληρη την αλυσίδα ασφαλείας. Ο άνθρωπος, εσείς, εγώ, όλοι μας. Αν το αναγνωρίζουμε αυτό, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να κλείσουμε τις τρύπες στη στρατηγική μας για την ασφάλεια των δεδομένων. Επίσης είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση, software ή hardware που θα σας βοηθήσει να κλείσετε όλα τα κενά ασφαλείας μονομιάς.   Χρειάζεστε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στο λογισμικό ασφαλείας, και δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους, αλλά είναι πολύ σημαντικό το λογισμικό που αποφασίζουμε να εγκαταστήσουμε να μας προστατεύει και από τις ανθρώπινες ανεπάρκειές μας. Η Boldon James μπορεί να σας βοηθήσει!

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.