Boldon James. Τι είναι η ασφάλεια δεδομένων;

Τι είναι η ασφάλεια δεδομένων;

Γενικά, με την «ασφάλεια δεδομένων» περιγράφουμε όλα όσα περιβάλλουν την προστασία ψηφιακών δεδομένων από καταστροφικές δυνάμεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες μη εξουσιοδοτημένων χρηστών, όπως είναι κάποια διαδικτυακή επίθεση ή παραβίαση δεδομένων. Παρά  τον «γενικό αυτό ορισμό», ένα πράγμα που δεν είναι η ασφάλεια δεδομένων είναι μία μεμονωμένη λύση που «ισχυρίζεται» ότι μπορεί να «κάνει τα πάντα». Αντίθετα, η ασφάλεια δεδομένων είναι μια νοοτροπία και ένα σταθερό, συντονισμένο σύνολο προσπαθειών και λύσεων λογισμικού που εφαρμόζονται σε έναν οργανισμό και έχουν σχεδιαστεί για την ολοκληρωμένη προστασία των ευαίσθητων δεδομένων που μεταδίδονται κάθε μέρα και σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους.

Γιατί έχει σημασία η ασφάλεια δεδομένων

Αν τα δεδομένα σας είναι ευάλωτα στους κυβερνοεγκληματίες ή ακόμα και στο ανθρώπινο λάθος, τότε θα πρέπει να είστε και διατεθειμένοι να το πληρώσετε – και από οικονομική άποψη, και από άποψη πόρων προσωπικού και από την άποψη της ανοικοδόμησης της φήμης της εταιρείας σας σε περίπτωση παραβίασης από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες. Σύμφωνα με μία μελέτη της IBM, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων εκτιμάται σε $3,92 εκατομμύρια. Για τις βιομηχανίες μάλιστα που αποτελούν τους μεγαλύτερους στόχους, εξαιτίας των πολύτιμων προσωπικών δεδομένων που κατέχουν, όπως είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ή τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, το κόστος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο. Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκετε, αν αποθηκεύετε ή μεταφέρετε ευαίσθητα δεδομένα, ο οργανισμός σας αποτελεί ελκυστικό στόχο.

Τι είναι ο κύκλος ζωής των δεδομένων;

Όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω εικόνα, ο κύκλος ζωής των δεδομένων έχει επτά διαφορετικά στάδια που λειτουργούν ως μια συνεχής, και όχι στατική, διαδικασία. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια των δεδομένων, θα πρέπει κάθε στάδιο ασφαλείας να περιβάλλεται από ένα επίπεδο προστασίας από άκρη σε άκρη.