CyberArk. Καταρρίπτοντας τους μύθους περί διαχείρισης προνομιακής πρόσβασης

Στις μέρες μας όλες οι επιχειρήσεις επενδύουν σε υποδομές για να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους – είτε μεταβαίνοντας στο σύννεφο είτε αυτοματοποιώντας τις διεργασίες και τις διαδικασίες τους.

Ωστόσο, οι νέες συσκευές, οι στοίβες εφαρμογών και οι λογαριασμοί που έρχονται με τον εκσυγχρονισμό, όλες τους παρουσιάζουν πρόσθετες ευκαιρίες εκμετάλλευσης για τους εισβολείς. Για οποιονδήποτε οργανισμό – μεγάλο ή μικρό – η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας σε όλη αυτή την επεκτεινόμενη επιφάνεια επίθεσης μπορεί να αποτελέσει τεράστια πρόκληση.

Τα προγράμματα διαχείρισης της προνομιακής πρόσβασης (PAM), τα οποία διασφαλίζουν όλες τις διαδρομές προς τις κρίσιμης σημασίας επιχειρηματικές πληροφορίες, είναι θεμελιώδους σημασίας για ένα αποτελεσματικό εταιρικό πρόγραμμα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Γιατί; Οι επιτιθέμενοι βλέπουν τους προνομιούχους λογαριασμούς ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην υποδομή ενός οργανισμού.

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει κλεμμένα ή παραβιασμένα προνομιακά διαπιστευτήρια και οι λύσεις PAM παρέχουν ένα κρίσιμο επίπεδο άμυνας.

Παρόλα αυτά, την ώρα που η διασφάλιση της προνομιακής πρόσβασης, βρίσκεται με συνέπεια στις κορυφαίες θέσεις στις λίστες των σχεδίων ή των έργων που μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις που περιβάλλουν την Διαχείριση Προνομιακής Πρόσβασης (PAM). Παρακάτω, θα καταρρίψουμε πέντε από τους πιο διαδεδομένους μύθους που περιβάλλουν το PAM.

Μύθος # 1: Επειδή η προνομιακή πρόσβαση υπάρχει παντού, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί.

Αν και το εύρος της προνομιακής πρόσβασης μπορεί να είναι εκφοβιστικό με βάση την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος σας, οι εξειδικευμένες λύσεις PAM και οι σχετικές πολιτικές μπορούν στην πραγματικότητα να συρρικνώσουν την επιφάνεια επίθεσης κλείνοντας τις διαδρομές προς τους κρίσιμους πόρους.

Οι κορυφαίες λύσεις PAM μπορούν αυτόματα να χαρτογραφούν προνομιακά διαπιστευτήρια σε υβριδικά και cloud περιβάλλοντα, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο και έργο για τις ομάδες ασφαλείας. Και για όσους δεν γνωρίζουν που βρίσκονται προνομιακοί λογαριασμοί, υπάρχουν δωρεάν εργαλεία όπως το CyberArk Discovery & Audit για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να αποκτήσουν εικόνα (ορατότητα) για το τοπίο των προνομιούχων λογαριασμών τους.

Επιπροσθέτως, τα σύγχρονα εργαλεία PAM ενσωματώνουν δυνατότητα αυτόματης περιστροφής των κλειδιών SSH και άλλων προνομιακών διαπιστευτηρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την εξάλειψη των χρονοβόρων και επιρρεπών σε σφάλματα χειροκίνητων εργασιών που απαιτούνται για τη κανονιστική συμμόρφωση. Εν τω μεταξύ, οι δυνατότητες αυτόματης παρακολούθησης συνεδριών καταγράφουν συστηματικά όλες τις συνεδρίες των προνομιακών λογαριασμών και προσδιορίζουν ποιοι χρήστες λειτουργούν προνομιακούς λογαριασμούς.

Τέλος, τα καλύτερα εργαλεία PAM παρέχουν επιπλέον λεπτομερείς εγγραφές των συνεδριών που παρακολουθούνται, οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν σε searchable μεταδεδομένα (με δυνατότητα αναζήτησης) για τις ομάδες συμμόρφωσης και αντιμετώπισης περιστατικών ενώ αναλυτικά στοιχεία της συμπεριφοράς των χρηστών μπορούν να αξιοποιηθούν για την αυτόματη ανίχνευση και την αναστολή των επικίνδυνων προνομιακών συνεδριών.

Το αδύνατο μόλις έγινε εφικτό. Μεταξύ της χαρτογράφησης λογαριασμών, της αυτόματης περιστροφής των διαπιστευτηρίων και της λεπτομερούς παρακολούθησης συνεδριών, η προνομιακή πρόσβαση μπορεί να αποκαλυφθεί, να διασφαλιστεί και είναι διαχειριζόμενη.

Μύθος # 2: Τα εργαλεία διαχείρισης της προνομιακής πρόσβασης αποτελούν πρόκληση για τους διαχειριστές.

Το παραπάνω μπορεί να είχε μία δόση αλήθειας στο παρελθόν, ωστόσο οι σημερινές λύσεις PAM διευκολύνουν και απλοποιούν το έργο του διαχειριστή. Η συλλογή όλων των προνομιακών λογαριασμών σε ένα κεντρικό vault εξαλείφει την ανάγκη αναζήτησης και διαχείρισης των προνομιακών διαπιστευτηρίων χειροκίνητα. Στα ολοένα και πιο δυναμικά δικτυακά περιβάλλοντα, η κεντρική τοποθέτηση των απαραίτητων εργαλείων για την κατάλληλη διαχείριση της προνομιακής πρόσβασης των χρηστών μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των έργων πληροφορικής. Τα εργαλεία αυτοματισμού επιτρέπουν επίσης στους διαχειριστές να εξαλείψουν τις χρονοβόρες εργασίες υπέρ των στρατηγικών πρωτοβουλιών.

Και ειδικά στις μέρες μας, που οι οργανισμοί μεταβαίνουν στο σύννεφο, τα εργαλεία PAM μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εμφανίζονται με την μετάβαση στο σύννεφο. Κατά την υιοθέτηση μιας υβριδικής ή δημόσιας υποδομής cloud, ακόμη και οι μικρότερες λανθασμένες ρυθμίσεις μπορούν να δημιουργήσουν νέα κενά ασφαλείας. Η ύπαρξη ολιστικών εργαλείων για την ανεύρεση κινδύνων που συνδέονται με την προνομιακή πρόσβαση μπορεί να βελτιώσει τη στάση ασφαλείας ενός οργανισμού.

Μύθος # 3: Οι λύσεις διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης (IAM) επαρκούν για την προστασία της προνομιακής πρόσβασης.

Τα εργαλεία IAM και οι μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) πράγματι αποτελούν στρατηγικές επενδύσεις – αλλά δεν είναι αντάξια μιας λύσης PAM. Οι λύσεις PAM μπορούν να προστατεύσουν ανεξάρτητα προνομιούχους λογαριασμούς με ανθρώπινη και μη-ανθρώπινη ταυτότητα, όπως λογαριασμούς εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) ή στο DevOps – κάτι που οι λύσεις IAM απλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν.

Επικεντρωμένα στη μείωση του κινδύνου, τα εργαλεία PAM μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους προνομιούχους επιχειρηματικούς χρήστες από εξελιγμένες επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής ικανές να παρακάμψουν τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFR). Το σημαντικότερο είναι ότι τα εργαλεία IAM απαιτούν απευθείας σύνδεση με βάσεις δεδομένων χρηστών, όπως το Active Directory (AD). Τέτοιες συνδέσεις φιλοξενούνται συχνά σε εγκαταστάσεις. Αν κάποιος διακομιστής που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις παραβιαστεί, οι επιτιθέμενοι θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τον έλεγχο του Active Directory (AD) και να προχωρήσουν σε επιθέσεις Kerberos, όπως είναι η Golden Ticket, και να παραμείνουν κρυμμένοι εντός του εταιρικού δικτύου. Οι λύσεις PAM μπορούν να προσφέρουν ένα ζωτικής σημασίας επίπεδο ασφαλείας για διακομιστές που φιλοξενούν την απευθείας σύνδεση σε βάσεις δεδομένων χρηστών που απαιτούν τα συστήματα IAM όπως στο AD.

Για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου επιχειρησιακής ασφάλειας, τα συστήματα IAM και οι λύσεις PAM θα πρέπει να εφαρμοστούν ως συνεργατικά εργαλεία.

Μύθος # 4: Οι λύσεις διαχείρισης προνομιακής πρόσβασης παρεμποδίζουν την λειτουργική αποδοτικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν απαιτούν αυξημένα προνόμια για να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές εργασίες τους και ως εκ τούτου οι λύσεις PAM δεν τους επηρεάζουν στο ελάχιστο. Για εκείνους που απαιτούν αυξημένα προνόμια, τα κορυφαία εργαλεία PAM προσφέρουν πληθώρα από formats που είναι φιλικά προς τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των RDP, SSH και της εγγενούς πρόσβασης στο διαδίκτυο, για τη «φύλαξη» (vaulting) διαπιστευτηρίων και τη διαχείριση συνεδριών στο παρασκήνιο των καθημερινών ροών εργασίας τους. Η εγγενής και διαφανής πρόσβαση παρέχει στους οργανισμούς ολοκληρωμένες εγγραφές των προνομιακών συνεδριών ενώ ελαχιστοποιεί την όποια αναστάτωση για τους τελικούς χρήστες.

Στην πραγματικότητα, η χρήση εργαλείων PAM για να αυτοματοποίηση των χρονοβόρων εργασιών του προσωπικού πληροφορικής και ασφάλειας μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα απελευθερώνοντας χρόνο για εγχειρήματα ή έργα υψηλότερης αξίας. Οι ομάδες ελέγχου μπορούν να επιτύχουν τα ίδια οφέλη αυτοματοποιώντας τα καθήκοντα συμμόρφωσης – ειδικά σε βιομηχανίες που υπόκεινται σε αυστηρά κανονιστικά πλαίσια όπως της υγειονομικής περίθαλψης και των τραπεζικών υπηρεσιών. Η χειροκίνητη αναζήτηση δραστηριότητας υψηλού κινδύνου ανάμεσα στις συνεδρίες που περιλαμβάνουν προνομιακά διαπιστευτήρια μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Οι λύσεις PAM μπορούν να αυτοματοποιήσουν αυτές τις εργασίες και να προσδιορίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά για τις ομάδες ελέγχου, απελευθερώνοντας τες από χρόνο και έργο που μπορούν να επενδύσουν σε άλλα κρίσιμα καθήκοντα.

Οι σύγχρονες λύσεις PAM αποτελούν όφελος για την λειτουργική αποδοτικότητα, και όχι τροχοπέδη.

Μύθος # 5: Είναι δύσκολο να υπολογίσετε το ROI για τις λύσεις Διαχείρισης Προνομιακής Πρόσβασης

Το μέσο κόστος μίας παραβίασης δεδομένων το 2019 ανήλθε σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια. Το παραπάνω νούμερο μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνει την «χασούρα» από τη ζημιά που προκλήθηκε στην φήμη της επιχείρησης ή τις απώλειες από την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η προνομιακή πρόσβαση αποτελεί για τους οργανισμούς ένα εργαλείο για να καταδείξουν που οι λύσεις ασφάλειας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ασφαλείας, η σχέση κόστους-αποδοτικότητας είναι καθοριστικής σημασίας. Οι οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση βάσει κινδύνου, εφαρμόζοντας πεπερασμένους πόρους όπου μπορούν να επιτύχουν άμεσες νίκες και μακροχρόνιο αντίκτυπο. Και σε αυτόν τον τομέα είναι που πραγματικά οι λύσεις PAM διακρίνονται και ξεχωρίζουν. Μία λύση διαχείρισης της προνομιακής πρόσβασης (PAM) είναι ένα εργαλείο που εφόσον αξιοποιηθεί καταλλήλως, ακόμα και οι περιορισμένες επενδύσεις είναι δυνατό να αποφέρουν υψηλό ROI και να μειώσουν τον κίνδυνο.

Μετά την εφαρμογή μιας λύσης PAM, οι οργανισμοί μπορούν να σαρώσουν τα συστήματά τους για να δουν τον αριθμό των μη ασφαλισμένων και των μη προστατευμένων συστημάτων να μειώνεται. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μη διαχειριζόμενος προνομιούχος λογαριασμός είναι ένας δυνητικός φορέας επίθεσης, κάθε προνομιούχος λογαριασμός που ανακαλύπτεται, ασφαλίζεται και προστατεύεται από μια λύση PAM συντελεί στην άμεση μείωση της εκτεθειμένης επιφάνειας επίθεσης και μίας σαφής απόδειξη της απόδοσης επένδυσης (ROI).

Η αποτελεσματική ασφάλεια αρχίζει με την προστασία των πιο πολύτιμων πληροφοριών και δεδομένων ενός οργανισμού και ως κοινός στόχος στις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις, η μη διαχειριζόμενη και μη προστατευμένη προνομιακή πρόσβαση αποτελεί σημαντική απειλή. Με το «κλείδωμα» των προνομιακών διαπιστευτηρίων, οι οργανισμοί στερούν από τους επιτιθέμενους μία από τις προτιμώμενες μεθόδους τους για να φτάσουν σε κρίσιμα δεδομένα και περιουσιακά στοιχεία. Ταυτόχρονα, οι δυνατότητες παρακολούθησης συνεδριών και ανίχνευσης απειλών μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες ασφαλείας να ανιχνεύσουν και να διερευνήσουν την κατάχρηση των προνομιακών διαπιστευτηρίων – βελτιώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης του οργανισμού σε επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, πολλές λύσεις PAM μπορούν να ενσωματωθούν με άλλες λύσεις λογισμικού για επιχειρήσεις – από εργαλεία DevOps, IoT gateways και δικτυακές συσκευές μέχρι συστήματα διαχείρισης ευπαθειών – μεγιστοποιώντας την αξία τους και εξορθολογίζοντας την ασφάλεια στο σύνολο της.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ρίξτε μία ματιά στην προσέγγιση της CyberArk στο Privileged Access Management ή επισκεφθείτε το resource center της εταιρείας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που μπορείτε να έχει ο οργανισμός σας από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μίας λύσης PAM.

CyberArk