Μερικές συμβουλές μετά την παραβίαση της SonicWall
Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, ο προμηθευτής προϊόντων κυβερνοασφάλειας SonicWall που εξυπηρετεί παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) στις 22 Ιανουαρίου έπεσε θύμα παραβίασης.
Η παραβίαση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας είχε σχέση με «εξαιρετικά προηγμένους παράγοντες απειλής που αξιοποίησαν πιθανές ευπάθειες zero-day σε ορισμένα προϊόντα ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης της SonicWall».
Αν είστε συνεργάτης της SonicWall, η εταιρεία έχει προτείνει την λήψη ορισμένων μέτρων στα οποία πρέπει να προβείτε για να μετριάσετε τον κίνδυνο παραβίασης σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κάποιο από τα επίμαχα προϊόντα της. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό για τους MSPs να μην ξεχνούν τα θεμέλια μίας ασφαλούς πλατφόρμας για να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και εκείνα των πελατών τους.
- Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι όλες οι εφαρμογές σας είναι αναβαθμισμένες στην τελευταία έκδοση και ενημερωμένες με τα τελευταία patches. Όταν οι εφαρμογές δεν είναι ενημερωμένες, οι επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες. Να εφαρμόζετε τα patches και να ενημερώνετε το λογισμικό σε τακτική βάση ή ακόμα και αυτόματα, για να μην επιτρέψετε σε hackers να αξιοποιήσουν γνωστά τρωτά σημεία και ευπάθειες.
- Eνεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο ή πολλαπλών παραγόντων. Αυτή η πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφάλειας αποτελεί ζωτικής σημασίας μέτρο για όλους τους MSPs που αναζητούν έναν εύκολο τρόπο για να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δίκτυο, στις εφαρμογές και στα συστήματα τους.
- Eπανεξετάστε τις όποιες πολιτικές απομακρυσμένης παρακολούθησης έχετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προχωρήσει σε κατάλληλες ρυθμίσεις για να ενημερώνεστε με ειδοποιήσεις σχετικά με πιθανές παραβιάσεις ή τερματικές συσκευές που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί/ παραβιαστεί.
- Bεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει μια λύση επιχειρησιακής συνέχειας. Τα εργαλεία επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης καταστροφών (BCDR) δημιουργήθηκαν για την επαναφορά μιας συσκευής ή κάποιου διακομιστή σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας ή σε περίπτωση καταστροφής. Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, τα εργαλεία BCDR επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν ακόμα και όταν έρθει η καταστροφή, διατηρώντας ανεπηρέαστες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους.
Πηγή: Datto