Logpoint. Μήπως ήπιατε καφέ με έναν χάκερ σήμερα το πρωί στη δουλειά;
Η εταιρεία σας δαπανά πιθανώς πόρους για την αντιμετώπιση περιστατικών παραβίασης των συστημάτων του από εξωτερικούς παράγοντες καθώς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να διασφαλίσει την προστασία των εταιρικών δεδομένων. Παρόλα αυτά, έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να πίνετε καφέ με έναν χάκερ κάθε πρωί στη δουλειά;
Οι οργανισμοί τείνουν να ξεχνούν ότι περισσότερες από μία στις τέσσερις παραβιάσεις σχετίζονται με εσωτερικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την περσινή έκθεση της Verizon, «Data Breach Investigation Report», το 28% των παραβιάσεων δεδομένων αφορούσε εσωτερικούς παράγοντες (2018 Verizon Data Breach Investigation Report).
Σύμφωνα με την έκθεση Verizon, τρείς στις πέντε περιπτώσεις παραβιάσεων οφείλονται στη χρήση κλεμμένων διαπιστευτηρίων (22%), σε πληροφορίες που αποσπώνται μέσω κοινωνικής μηχανικής ή phishing (17%) καθώς και στην αυθαίρετη κατάχρηση προνομίων (11%). Αν αναρωτιέστε για την σκοπιμότητα ή όχι των ενεργειών εσωτερικών παραγόντων, η απάντηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού η απειλή από τον εσωτερικό παράγοντα είναι εξαιρετικά σημαντική και το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ίδιο. Τα δεδομένα διακυβεύονται, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την εταιρεία.
Η διαχείριση των δεδομένων, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε τη προστασία της ιδιωτικότητας, αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το ερώτημα είναι πως αναγνωρίζουμε την ύπαρξη αυτών των γεγονότων και ελαχιστοποιούμε τις εσωτερικές παραβιάσεις, χωρίς να αυξήσουμε τη δυσπιστία ή και την παρακολούθηση κάθε κίνησης των εργαζομένων μας;
Ένας στους τρεις υπαλλήλους θα πουλήσει πληροφορίες για την εταιρεία αν το ποσό είναι το σωστό
Μια έρευνα του 2015 από την Clearswift (Research by Loudhouse for Clearswift, 2015) αποκάλυψε ότι το 35% των εργαζομένων ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν στοιχεία της εταιρείας για τη σωστή τιμή. Να γίνει κατανοητό: ένας στους τρεις. Για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική, το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών εκτιμά ότι το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος παγκοσμίως θα ανέλθει στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια (CSIS, Economic Impact of Cybercrime: No Restriction, 2018, σ. 6)
Όπως είναι φυσικό, οι οργανισμοί έχουν λάβει όλα τα νομικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι τους ενεργούν δεοντολογικά, ωστόσο οι επιχειρηματικές διαδικασίες βασίζονται συνήθως στην εμπιστευτικότητα και συνεπώς, χωρίς επαρκή παρακολούθηση, οι εσωτερικές παραβιάσεις συχνά περνούν απαρατήρητες ή δεν ανιχνεύονται.
Οι παραβιάσεις που πραγματοποιούνται με συνέργεια από το εσωτερικό προκαλούνται συχνά από υπαλλήλους που έχουν εύκολη πρόσβαση σε ζωτικής ή κρίσιμης σημασίας εταιρικά δεδομένα. Οι εταιρείες συνήθως δεν διαθέτουν επαρκή μέτρα για να διασφαλίσουν την περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά. Μάλιστα, από την έκθεση της Verizon (Verizon Data Breach Investigation Report), στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, έγινε γνωστό ότι για το 26% των παραβιάσεων που έγιναν από εσωτερικούς παράγοντες ή με τη βοήθεια ατόμων που είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, ευθύνονται οι διαχειριστές συστημάτων.
Οπότε πως είναι δυνατόν να επιτύχετε μια ισορροπία ανάμεσα στο να προσφέρετε την απαραίτητη ελευθερία στους υπαλλήλους σας για να εργάζονται κανονικά, και παράλληλα να τους παρακολουθείτε για να ανιχνεύετε τυχόν ύποπτες συμπεριφορές;
Η συνειδητοποίηση της σημασίας της κυβερνοασφάλειας είναι το κλειδί
Παρόλο που μία από τις τέσσερις παραβιάσεις δεδομένων σχετίζεται με εσωτερικούς παράγοντες, πολλές από αυτές δεν είναι αποτέλεσμα απληστίας ή άλλης σκόπιμης δράσης, αλλά αποτέλεσμα της άγνοιας των εργαζομένων για τις συνέπειες ορισμένων ενεργειών τους. Είναι γνωστό το περίφημο παράδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., που το 2011 «άφησε» ορισμένα USB sticks με το δικό του λογότυπο στο χώρο στάθμευσης έξω από τα γραφεία των υπαλλήλων, για να διαπιστωθεί ότι το 90% των USB sticks που συλλέχθηκαν από τους υπαλλήλους του τελικώς συνδέθηκαν σε υπολογιστές του υπουργείου!
Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ότι οι παραβιάσεις δεδομένων που οφείλονται σε «εσωτερικούς παράγοντες» συχνά δεν είναι αποτέλεσμα απληστίας, αλλά μάλλον αποτέλεσμα άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης για τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Πώς μπορούμε να κάνουμε τους εργαζόμενους να σκέφτονται δύο φορές πριν πάρουν το USB stick για να ελέγξουν το περιεχόμενο του χωρίς δισταγμό, και μάλιστα σε εταιρικούς υπολογιστές; Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα «ανοίξουν» ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν θα κάνουν κλικ σε έναν ψεύτικο σύνδεσμο ή ότι δεν θα αποκαλύψουν τα διαπιστευτήρια τους σε κάποιον που καλεί δήθεν από την υποστήριξη IT, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι; Είναι σημαντικό οι εταιρείες να εστιάζουν σε τρέχοντα θέματα στο εσωτερικό τους, να επικαιροποιούν τις επιχειρησιακές πρακτικές, να διεξάγουν σεμινάρια κατάρτισης και εκπαίδευσης και να εφαρμόζουν επαρκείς πολιτικές διαχείρισης και προστασίας δεδομένων.
Μία λύση UEBA καθιστά την ασφάλεια που βασίζεται σε κανόνες λιγότερο κρίσιμης σημασίας
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα SIEM παράλληλα με μια λύση User and Entity Behavior Analytics (UEBA) και θεσπίζοντας επίσημα μέτρα για τις επιχειρήσεις, οι εταιρείες θα μπορούν να ρυθμίζουν συναγερμούς για την περίπτωση που τα σχέδια τους, τα στρατηγικά τους χρονοδιαγράμματα ή οι νέες περιγραφές προϊόντων τους προσπελάζονται ή μεταφέρονται ηλεκτρονικά – έτσι, θα εφοδιάζονται με την απαραίτητη δυνατότητα εντοπισμού και αντιμετώπισης πιθανών ευπαθειών, τρωτών σημείων και ανωμαλιών στο περιβάλλον πληροφορικής τους.
Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τη σημασία των παραβιάσεων που γίνονται με τη βοήθεια εσωτερικού παράγοντα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Συχνά είναι μικρά τα σφάλματα που οδηγούν σε αυξημένη τρωτότητα. Με το LogPoint UEBA, μπορείτε εύκολα να ανιχνεύσετε τόσο την ύποπτη συμπεριφορά των χρηστών σας όσο και άλλες οντότητες, όπως εφαρμογές cloud, mobile ή on-premise, endpoints, δίκτυα και εξωτερικές απειλές – και μάλιστα άμεσα και «out-of-the-box» που λένε.
Με την αξιοποίηση της μηχανικής εκμάθησης και των δυνατοτήτων ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, που είναι ενσωματωμένες στη μοναδική ταξινομία της LogPoint, η λύση UEBA της εταιρείας βασίζεται σε καθορισμένα σημεία αναφοράς για κάθε οντότητα στο δίκτυο και όλα τα «actions» αξιολογούνται απέναντι στα συγκεκριμένα σημεία αναφοράς. Έτσι, η διαδικασία του καθορισμού των κατάλληλων κανόνων δεν είναι πια και όσο κρίσιμης σημασίας, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για τους αναλυτές σας. Το module UEBA θα προσφέρει απαράμιλλο «time-to-value» για την επιχείρησή σας, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει αρκετό χρόνος διερεύνησης από την ομάδα ασφαλείας σας για να αφοσιωθεί σε άλλους τομείς.
Περιττό να πούμε ότι δεν ήπιατε καφέ παρέα με έναν χάκερ σήμερα το πρωί. Όμως θα μπορούσατε να πίνετε καφέ με κάποιον που χωρίς να το θέλει βοήθησε κάποιους να παραβιάσουν το εταιρικό σας δίκτυο.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.