Sophos. Απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό; Προσφέρετε ασφαλή συνδεσιμότητα από οποιαδήποτε τοποθεσία (2ο μέρος)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία οδήγησε σε τεράστια αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας. Τον Μάιο του 2020 το 62% των απασχολούμενων Αμερικανών εργαζόταν από το σπίτι (WFH), όταν πριν την πανδημία του νέου κορωνοϊού εργαζόταν μόλις το 7%.

Παρόλα αυτά, η τάση για εξ αποστάσεως εργασία προϋπήρχε της πανδημίας και πολλοί υπάλληλοι γραφείου είχαν προχωρήσει ήδη στη μετάβαση (εργασία από το σπίτι) για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εξ αποστάσεως εργασία αυξήθηκε σε ποσοστό 74% την τελευταία δεκαετία ενώ στην Αυστραλία, περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού εργαζόταν συχνά από το σπίτι.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνοεγκληματίες παραμόνευαν τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, πολλές φορές χρησιμοποιώντας τους ως κερκόπορτες αποκτώντας πολλαπλά σημεία εισόδου και διεισδύοντας σε οργανισμούς γρήγορα. 

Προστατεύοντας τους εργαζομένους σε οποιαδήποτε τοποθεσία

Η εξ αποστάσεως εργασίας είναι μία κατάσταση «win-win»,τόσο για τις εταιρείες όσο και για το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι εξοικονομούν χρόνο και κόστη μετακίνησης ενώ απολαμβάνουν επιπλέον ευελιξία και είναι περισσότερο παραγωγικοί. Παράλληλα, οι οργανισμοί μειώνουν λειτουργικά έξοδα και ποσοστά εναλλαγής υπαλλήλων. 

Όμως για τις ομάδες πληροφορικής, η μακρόχρονη απομακρυσμένη εργασία δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Είτε οι υπάλληλοι συνδέονται από το σαλόνι τους, είτε επισκέπτονται κάποιον πελάτη ή απολαμβάνουν τον καφέ τους σερφάροντας συνδεδεμένοι σε κάποιο Wi-Fi access point, το δίκτυο και τα δεδομένα πρέπει να παραμένουν πάντα προστατευμένα.

Με τη Sophos, οι χρήστες σας μπορούν να συνδεθούν γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια από οπουδήποτε. Η Sophos μάλιστα προσφέρει τόσο τη παραδοσιακή λύση του VPN όσο και τη νέα πρόταση της που «ακούει» στο όνομα ZTNA, Zero-Trust Network Access. 

Sophos VPN

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι απομακρυσμένοι υπάλληλοι συνδέονται με πόρους στο γραφείο ή με πόρους στο cloud (SaaS ή Public Cloud) μέσω VPN. H Sophos έχει μακρά ιστορία ενεργοποίησης ασφαλών απομακρυσμένων συνδέσεων VPN με το Sophos Firewall. Μάλιστα υπάρχουν δύο επιλογές:

  1. Η πρώτη είναι με τον Sophos Connect, έναν δωρεάν, εύχρηστο VPN client που «τρέχετε» στις συσκευές σας. Απλός στο deployment και στις ρυθμίσεις του, ο Sophos Connect παρέχει στους απομακρυσμένους χρήστες ασφαλή πρόσβαση σε πόρους στο εταιρικό σας δίκτυο ή στο δημόσιο cloud από συσκευές Windows και macOS. Τελευταία, είναι εξαιρετικά δημοφιλής καθώς η Sophos αυτή τη περίοδο μετράει περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες. 
  2. Υπάρχει επίσης η λύση SD-RED, μια απομακρυσμένη συσκευή Ethernet τύπου plug-and-play που συνδέει υποκαταστήματα, γραφεία και απομακρυσμένα άτομα με το κεντρικό -εταιρικό- δίκτυο (φυσικό ή cloud). Είναι η απόλυτη προστασία για προστασία μικρών ή οικιακών γραφείων με always-on VPN ή split-tunnel VPN που είναι εύκολο στο deployment και στην διαχείριση του παρέχοντας διάφορες ευέλικτες δυνατότητες και επιλογές. Επιπλέον είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος και φορητό – περίπου το μέγεθος μιας παλιάς συσκευής αναπαραγωγής DVD – και επομένως είναι ιδανικό για όποιον χρειάζεται πρόσβαση μέσω ασφαλούς σύνδεσης ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε τοποθεσία.

 

Sophos ZTNA: Το μέλλον της ασφαλούς συνδεσιμότητας

Πολλοί οργανισμοί σήμερα ζητούν πολλά περισσότερα από όσα σχεδιάστηκε να προσφέρει το VPN και εδώ είναι που εισέρχεται το Sophos ZTNA ή Sophos Zero Trust Network Access, η νέα λύση απομακρυσμένης πρόσβασης της Sophos. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, το ZTNA εξαλείφει την έννοια της «υπονοούμενης» εμπιστοσύνης σε ένα άτομο βάσει μόνο της παρουσίας του στο δίκτυο.

Το Sophos ZTNA, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση στο VPN και επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται με εταιρικούς πόρους από οποιαδήποτε τοποθεσία με απλό και διαφανή τρόπο. Ταυτόχρονα, ενισχύει την προστασία και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της μετακίνησης από υπολογιστή σε υπολογιστή στο εσωτερικό δίκτυο, αξιολογώντας συνεχώς την ταυτότητα και την υγεία της συσκευής πριν παραχωρήσει άδεια πρόσβασης.

Το Sophos ZTNA διασφαλίζει ότι η συσκευή του χρήστη είναι εγγεγραμμένη, ενημερωμένη, σωστά προστατευμένη και ότι ενεργοποιημένη αυτόματη κρυπτογράφηση. Ακολούθως, χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να λαμβάνει αποφάσεις βάσει προσαρμοσμένων πολιτικών για τον καθορισμό της πρόσβασης χρήστη και των προνομίων στις κρίσιμες σημασίας δικτυακές εφαρμογές σας.

Το Sophos ZTNA προστατεύει οποιαδήποτε δικτυακή εφαρμογή, είτε φιλοξενείται στο εταιρικό δίκτυο στις εγκαταστάσεις μιας εταιρείας (on-premises) ή στο δημόσιο cloud είτε σε οποιαδήποτε τοποθεσία hosting. Παρέχει κάλυψη για τα πάντα, από την πρόσβαση του Remote Desktop Protocol (RDP) σε κοινόχρηστα αρχεία δικτύου, μέχρι εφαρμογές όπως η Jira, wiki’s, αποθετήρια πηγαίου κώδικα μέχρι για εφαρμογές υποστήριξης και ticketing και πολλές άλλες.

Το Sophos ZTNA διαθέτει τρία βασικά στοιχεία:

  1. Ο ZTNA client είναι εγκατεστημένος στις συσκευές των χρηστών, παρέχοντας μια διαφανή εμπειρία χρήσης που ενσωματώνει την υγεία της συσκευής και την ταυτότητα του χρήστη. Είναι εύκολος στην εγκατάσταση/ ανάπτυξη παράλληλα με τον Intercept X endpoint, καθώς για τους πελάτες που χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα της Sophos, μπορεί να γίνει εγκατάσταση ενός client. Όμως μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό και με οποιαδήποτε άλλη λύση endpoint. Αρχικά, υποστηρίζει μόνο το λειτουργικό σύστημα Windows, ωστόσο σύντομα θα υποστηρίζει τόσο υπολογιστές Mac όσο και φορητές συσκευές.
  1. Το Sophos Central είναι η πλατφόρμα διαχείρισης cloud για οτιδήποτε έχει να κάνει με τη Sophos, συμπεριλαμβανομένου και του Sophos ZTNA. Χρησιμοποιήστε το Sophos Central για deployment, για να ορίσετε λεπτομερείς πολιτικές ελέγχου σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιες εφαρμογές και υπό ποιες συνθήκες καθώς και για reporting.
  1. Η ZTNA Gateway είναι software-based και VM-based τόσο για εφαρμογές public cloud όσο και για deployments σε εικονικά περιβάλλοντα on-premises. Επαληθεύει διαρκώς και επικυρώνει την ταυτότητα των χρηστών και την υγεία της συσκευής για να παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε εφαρμογές και δεδομένα βάσει πολιτικής ενώ κοινοποιεί δεδομένα που αφορούν συμβάντα ή αρχεία καταγραφής στο Sophos Central. Οι χρήστες μπορούν επίσης να συνδεθούν στη ZTNA Gateway για να βλέπουν και να εκκινούν εύκολα όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχουν εξουσιοδοτηθεί να έχουν πρόσβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Sophos ZTNA και για να το δοκιμάσετε μέσω του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sophos.com/ztna.

Πηγή: Sophos